Hva er egentlig algoritmer?

Hva er egentlig algoritmer?

Du har nok hørt ordet veldig mange ganger før. Kanskje du ikke vet hundre prosent hva er det er? Jeg var i hvert fall en av dem. Hvis jeg skulle forklart det enklest mulig så er det en oppskrift på hvordan noe gjøres. Å følge en kakeoppskrift eller ta beina fatt til skolen kan være to former for algoritmer. Hvordan kan det å gå til skolen være en algoritme? Jo for når du går til skolen, så velger en retning, så tar du et skritt også velger du en retning og tar et skritt helt til du er fremme. Det samme gjelder en oppskrift, du følger oppskriften til punkt og prikke til kaken er ferdig. Du benytter systematiske kunnskap, altså en oppskrift – eller algoritme – for å løse en oppgave.

En algoritme er altså en slags instruksjon til datamaskinen om hva den skal gjøre, og i hvilken rekkefølge den skal gjøre det.

Algoritmer påvirker oss mennesker i stor grad gjennom hele hverdagen vår uten at vi tenker noe over det. Det er algoritmer som i bunn og grunn bestemmer hva som dukker opp av annonser/reklame på skjermen din når du scroller ned Instagram, VG eller Nettavisen.

Algoritmene du er borti når du surfer på nett eller scroller ned Facebook-feeden din, er av en litt annen art enn hvordan du kommer frem til skolen eller kakeoppskrift. Fordi av alle sider med tekst og innhold som finnes på nettet, så er det algoritmene som håndplukker ut utvalget som dukker opp på din skjerm.

Hvordan algoritmer kan påvirke deg:

  • Algoritmer plukker serier og filmer på Netflix for deg
  • Facebook algoritmer som bestemmer hva som skal dukke opp i feeden din (samme gjelder instagram)
  • Google sine bestemmer hvilke nettsider som kommer opp når du søker

Kilder:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *